Nieuws

10x eropuit tijdens Heilige Huisjes Rotterdam 2022

Geplaatst op: 24 mei 2022

Altijd al die ene kerk, tempel of moskee van binnen willen zien? Grijp je kans tijdens Heilige Huisjes Rotterdam! Speciaal tijdens de Rotterdam Architectuur Maand zetten kerken, synagogen, tempels en moskeeën hun deuren wagenwijd open. Kom deze Heilige Huisjes ontdekken en bewonderen van 27 mei tot en met zaterdag 4 juni.

Rotterdam staat met recht bekend om haar moderne architectuur. Maar wist je dat onze stad ook talloze gebedshuizen telt? 160 stuks om precies te zien, elk met een unieke eigen geschiedenis en karakter. Er doen dit jaar bijna 40 gebedshuizen mee en het programma is ontzettend groot. Van tweedehands markt tot fietstour, van spoken word tot open atelier. Weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk hieronder 10x uitgelichte activiteiten op een rij!

#1 Opening Heilige Huisjes Rotterdam 2022

Kom naar de officiële opening van de allereerste editie van Heilige Huisjes Rotterdam! De eerste zaadjes voor dit evenement werden geplant in juni 2021, de 15 deelnemende ‘Heilige Huisjes’ van toen zijn uitgegroeid tot bijna 40 deelnemers dit jaar!

Wethouder Said Kasmi verzorgt de officiële aftrap van Heilige Huisjes 2022. Verder kun je luisteren naar spoken word optredens en de presentatie van de publicatie ‘Steigerverhalen’. Na afloop is er tijd om elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje.

Datum: Vrijdag 27 mei 2022
Tijden: 15:00 inloop, start 15:30 tot 17:00 uur
Locatie: Citykerk Het Steiger, Hang 18
Entree: gratis

#2 Snuffelen naar boeken en LP’s in de St. Mary’s Church

In de St. Mary’s Church in Delfshaven kun je op een tweedehands boekenmarkt rondneuzen naar zowel Engels- als Nederlandstalige romans, kinderboeken en non-fictie. Daarnaast zijn er CD’s en LP’s te koop en zijn er koffie, thee en Engelse biscuits. Je bepaalt zelf wat je betaalt per boek, de opbrengst van de verkoop is bestemd voor onderhoud van de St. Mary’s.

Data: vrijdag 27 en zaterdag 28 mei
Tijd: 11:00 – 15:00 uur
Locatie: St. Mary’s Church, Pieter de Hoochweg 131
Entree: gratis

Foto: Rubén Dario Kleimeer

#3 Open atelier en expositie in de Heilige Familiekerk

De Heilige Familiekerk wacht op een definitieve herbestemming en fungeert tot die tijd als atelierruimte voor 8 kunstenaars. Deze kunstenaars, waaronder schilders, fotografen en muzikanten hebben collectief De.Kerk opgericht. Tijdens Heilige Huisjes Rotterdam houden zij open atelier, kom een kijkje nemen! In aanloop naar het evenement hebben ze een expositie gemaakt, ook deze is te bekijken.

Data: vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 mei
Tijd: 16:00 – 20:00 uur (27 mei) en 12:00 – 17:30 uur (28/29 mei)
Locatie: Heilige Familiekerk, Nootdorpstraat 4
Entree: gratis

#4 Kinderworkshop glas-in-lood ramen maken met kunstenaar!

In de kerkzaal van kerk en oorlogsmonument Vrede en Verzoening kunnen kinderen tussen 8 en 14 jaar een workshop volgen onder leiding van een kunstenaar. Het thema is ‘vrede’ en ze zullen een eigen glas-in-lood ‘raam’ gaan maken. Ook voor kinderen tussen 4 en 7 jaar is er iets leuks te doen. Dit wordt mogelijk gemaakt door Cultuur Concreet en het bewonersinitiatief Horderijkerveld/Reyeroord.

Datum: zaterdag 28 mei
Tijd: 10:00 – 14:00 uur
Locatie: Vrede en Verzoening, Reyerdijk 67
Entree: gratis

Foto: Rubén Dario Kleimeer

#5 Dagje uit in Pernis!

Kom per watertaxi en ga op ontdekkingstocht door Pernis door een kijkje te nemen in de Eben-Haëzerkerk en de Hervormde Kerk Pernis. Je kunt naar het koor Sparkling Voices luisteren, het orgel bekijken en bespelen of zelf ronddwalen door de kerken.

Data: zaterdag 28 mei
Tijd: 10:30/13:00 – 16:00 uur
Locatie: Pernis
Entree: gratis

Foto: Hans Vreeman

#6 Luisteren naar het Adora strijkkwartet in de Waalse Kerk

Het Adora strijkkwartet is een internationale groep, gevormd in Rotterdam en bestaande uit studenten van Codarts (het consservatorium van Rotterdam). Kom luisteren naar dit jonge kwartet op een bijzondere locatie, de Waalse Kerk.

Datum: zaterdag 28 mei
Tijd: 19:30 – 20:15 uur
Locatie: De Waalse Kerk Rotterdam, Pierre Baylestraat 1
Entree: gratis

Foto: Jan van Dalen

#7 Binnenkijken in de Mevlana Moskee

Tussen 14:00 en 17:00 uur kun je ieder uur de Mevlana Moskee in Delfshaven komen ontdekken tijdens een rondleiding. Deze moskee is in 2006 zelfs verkozen tot mooiste gebouw van Rotterdam! Voorafgaand aan de rondleiding van 14:00 uur kun je om 13:44 uur de gebedsdienst bijwonen, bovenin de moskee.

Data: maandag 30 mei, donderdag 2 en vrijdag 3 juni
Tijd: 13:30 – 18:00 uur (rondleiding elk uur vanaf 14:00 tot 17:00 uur)
Locatie: Mevlana Moskee, Mevlanaplein 1
Entree: gratis

#8 Lezing ‘Organische Architectuur’ in de Michaëlkerk

Professor ingenieur Pieter van der Ree zal een lezing houden over organische architectuur in de Michaëlkerk. In deze kerk komen de benaderingen waar van der Ree over gaat spreken op geheel eigen wijze samen, dus je kunt direct om je heen zien waar over gesproken wordt. Deze vrij nieuwe kerk is in 2007 zelfs bestempeld als ‘modern monument’!

Datum: dinsdag 31 mei
Tijd: 19:30 – 21:00 uur
Locatie: Michaëlkerk, Lumeystraat 35
Entree: gratis

Foto: Rubén Dario Kleimeer

#9 Lezing over Joods Erfgoed in Rotterdam in de synagoge

In de Liberaal Joodse Gemeente kun je komen luisteren naar een lezing door Rob Snijders (historicus van joodserfgoedrotterdam.nl). Ook kun je een rondleiding door de synagoge volgen onder leiding van rabbijn Albert Ringer.

Datum: Woensdag 1 juni
Tijd: 19:30 – 22:00 uur
Locatie: Liberaal Joodse Gemeente, Mozartlaan 99
Entree: gratis

#10 Met OMI op de fiets langs bijzondere kerkgebouwen

Religieuze gebouwen krijgen steeds vaker een nieuwe bestemming. OMI neemt je mee langs bijzondere kerken in de Rotterdamse binnenstad. Je hoort verhalen over het ontwerp, de huidige functie en de toekomstplannen. Deze fietstour (19:00 – 20:00 uur) staat onder leiding van kunst- en architectuurhistorici en eindigt met presentaties en optredens. Je kunt er ook voor kiezen om alleen naar het avondprogramma (vanaf 20:00 uur) te gaan.

Datum: donderdag 2 juni
Tijd: 19:00 – 21:30 (fietstour + lezing) of 20:00 – 21:30 (alleen lezing).
Locatie: afhankelijk van gekozen programma
Entree: €7,50 (fietstour + lezing) of €4,- (alleen lezing)

Over Heilige Huisjes

Heilige Huisjes is een initiatief van de Gemeente Rotterdam en de Kerkvernieuwers. Meer weten over de gebedshuizen van Rotterdam? Bekijk de reportage van OPEN Rotterdam! Waar vroeger het geloofshuis nog het middelpunt was van de stad, loopt nu vooral het traditionele kerkbezoek terug. Wat gebeurt er eigenlijk met deze religieuze gebouwen? In de aankomende serie ‘Heilige Huisjes’ kijkt OPEN hoe gebedshuizen in Rotterdam gebruikt worden, hoe ze naast hun religieuze functie de deuren open zetten voor andere doeleinden en hoe leegstaande gebedshuizen een nieuwe invulling krijgen.