Nieuws

5x dit wil je niet missen tijdens de Dag én Nacht van de Architectuur

Geplaatst op: 08 jun 2023

Op zaterdag 17 juni is het weer tijd voor de jaarlijkse Dag én Nacht van de Architectuur in Rotterdam! Vanaf zonsopgang tot diep in de nacht staat de gebouwde omgeving in de architectuurstad centraal.  Ontdek Rotterdam vanuit een ander perspectief op een dak, vanaf het water of op Zuid. De redactie van de Rotterdam Architectuur Maand koos 5 activiteiten voor je uit. Wil je zelf kiezen of meer informatie? Het volledige programma vind je op dagvandearchitectuur-rotterdam.nl.

Dag van de Architectuur ontbijt in 2022, OMI © Bas Czerwinski

Ontbijt met Robert Winkel in het drijvend festivalhart- 9.30 u

Begin de dag in goed gezelschap en met een volle maag. Ontbijt samen met Robert Winkel (Mei Architecten) op het drijvende festivalhart in de Maashaven. Aysel Kaya, programmaleider van Zomer op Zuid, gaat met hem in gesprek over projecten van zijn architectenbureau, zoals de prijswinnende Fenix en het masterplan voor de Cultuurcampus. Wat dragen deze bij aan de ontwikkeling van Rotterdam Zuid en hoe kijkt hij naar de toekomst van de stad? Voor- of achteraf kun je ook gelijk de wandelroute van het festivalhart lopen.

Inloop vanaf 9:00 uur, start om 9:30.
Klik hier voor meer info & tickets à €12,50 

Olympia College – 12.00 & 13.00 u

Bezoek een bijzonder renovatieproject op Zuid: het Olympia College. Het schoolgebouw is een typisch POST 65-monument en bestaat uit drie paviljoens. Kenmerken zijn de opvallende witte grafische gevelpanelen. De oorspronkelijke technische school voor de scheepsbouw uit 1969 wordt nu gerenoveerd. WDJA Architects en Spring Architecten geven een rondleiding, de studenten van het Olympia College zorgen voor hapjes en drankjes! Mis deze kans niet om de zorgvuldige renovatie en transformatie van dit unieke POST 65-monument te ervaren.

Klik hier voor meer info & tickets à €3,50 (12.00 – 12.45)
Klik hier voor meer info & tickets à €3,50 (13.00 – 13.45)

Foto: Stadsarchief Rotterdam

Luchtfoto © VORM

Rondleiding voormalig Unilever terrein De Kaai – 13.00 u

Het voormalige margarineterrein ‘De Kaai’ ligt aan de Nassaukade langs de Maas, niet te missen door de opvallende gigantische pindakaaspotten! Vanaf 1891 werd hier gestart met de bouw van het fabriekscomplex, dat uitgroeide tot het 24.000 vierkante meter omvattende productieterrein van Unilever. Onlangs is de fabriek verkocht en daarmee gestopt met het produceren van onder andere Blue Band en Calvé. De komende jaren verandert dit massale terrein in een woon-, werk- en beleefplek aan de Maas. Ontwikkelaar VORM presenteert deze middag samen met architectenbureau Mecannoo het eerste ontwerp: de ambitie is om hier ca. 1200 woningen te realiseren. Ook neemt een deskundige gids je tijdens deze tour mee door én op het fabriekscomplex.

Klik hier voor meer info & tickets à €5

Bijenkorf by Night – 21.00/22.45 u (elk kwartier)

Speciaal voor de Dag én Nacht van de Architectuur opent de Bijenkorf haar deuren na sluitingstijd. Ontdek de verhalen over dit iconische warenhuis, met een uniek kijkje achter de schermen. Een architectuurgids neemt je mee door de winkel, door de etalages en via de kantoorverdiepingen naar de binnentuinen op het dak. Architect Marcel Breuer werd bij het ontwerp geïnspireerd door Amerikaanse voorbeelden, met als uitkomst dit moderne warenhuis uit 1957.  Tijdens de route zijn er onverwachte ontmoetingen, waarbij je meer over de Bijenkorf en haar Rotterdamse geschiedenis te weten komt.

Er zijn meerdere tours, de tour van 22:15 is geschikt voor mensen met een rolstoel of rollator. De tour duurt 1 uur. Meer info & tickets via de links hieronder:

21.00 u | 21.15 u | 21.30 u | 21.45 u | 22.15 u | 22.30 u | 22.45

 

Bijenkorf © In de Buurt

Ome Cor, SS Rotterdam © Steven Korf

Openluchtbioscoop op de SS Rotterdam

Terwijl de zon al even onder is, branden de gezellige lichtjes op het SS Rotterdam en is het tijd voor de openluchtbioscoop. Beleef de ultieme filmervaring op het bovenste dek terwijl je je laat meeslepen met het verhaal van oer-Rotterdammer Ome Cor. Deze havenarbeider raakt in de problemen en zoekt hulp bij zijn bekende (Rotterdamse) vrienden. Sluit de dag gezellig af met dit komische drama op deze iconische Rotterdamse plek!

Ome Cor, 2022, 89 min. Regie: Martin van Waardenberg, Peter Verhage

Meer info & tickets à €8

Bonustip: bezoek 2 genomineerde gebouwen van de Rotterdam Architectuurprijs 2023

Wat is volgens jou het beste bouwwerk van Rotterdam? Tijdens de Dag en Nacht van de Architectuur zijn er twee gebouwen en projecten te bezoeken die dit jaar waren genomineerd voor de jaarlijkse Rotterdam Architectuurprijs. Bezoek bijvoorbeeld het Brienenoord Eiland (10.00 – 11:30 u) waar Wolbert van Dijk je meer verteld over het Getijdenpark; het eerste niet-bouwwerk ooit dat werd genomineerd voor de prijs. Of neem een kijkje in de Houten Kop (12.30 – 1300 u & 14.00 – 14.30 u), het eerste gestapelde houten gebouw in Rotterdam van Studio Architectuur MAKEN. Een must-visit voor liefhebbers van ecologisch design.

Klik hier voor het volledige programma van de Dag én Nacht van de Architectuur

 

Nieuws items 2024