Nieuws

5 x leren van elkaar: de interessantste events voor studenten en young professionals

Geplaatst op: 03 jun 2024

Ben je student of net aan het werk? En heb je zin in een verdiepende dialoog, debat of workshop over (landschaps)architectuur? Zet dan zeker onderstaande events in je agenda. Debatteer mee over de landschapsarchitectuur van de toekomst, luister naar een live-uitzending over de relatie tussen stedelijke ontwikkeling en het nachtleven, ontdek het verhaal achter Rijksmonument de Citrusveiling, volg een bliksemstage op het gebied van architectuur en vraag bekende Rotterdamse architecten naar hun grootste fuck-ups.

Young NVTL Debat | Een palmboom in de polder?

Het debat over de vraag of exotische bomen en planten een prominentere rol moeten spelen, wordt steeds heviger nu de klimaatverandering de traditionele benadering van beplanting op de proef stelt. Daarnaast blijven de effecten op inheemse ecosystemen en de esthetiek van onze landschappen van groot belang. Tijdens het Young NVTL Debat zal een panel van experts de discussie leiden over het delicate evenwicht tussen ecologisch behoud, klimaatadaptieve interventies en de artistieke integriteit van het landschapsontwerp. Ook jij kunt meepraten én bijdragen aan de dialoog die het beroep van de landschapsarchitect vormgeeft.

Woensdag 5 juni, 19:30-21:00 uur (gratis toegang)

Dialoog | Next Generations: Post-War Rotterdam to Post-War Ukraine

Hoe kunnen de volgende generaties Oekraïners deelnemen aan de toekomstige ontwikkeling van Oekraïense steden? Welke ontwerpvaardigheden zijn nodig voor de toekomstige (ver)bouw? Wat kunnen Oekraïense architecten en stedenbouwkundigen leren van de ervaringen met de naoorlogse wederopbouw van Rotterdam? En hoe kunnen jonge Oekraïners actief vormgeven aan het milieu in Nederland, waar ze hun tweede huis hebben gevonden?

Kom op 7 juni naar het Henket-paviljoen voor een gesprek over de rol van jongeren in stedelijke ontwikkeling, waarbij ervaringen worden gedeeld van het naoorlogse Rotterdam tot het naoorlogse Oekraïne.

Vrijdag 7 juni 19:00 – 20:30, gratis toegang

Dialoog | Operator Radio x AIR x N8W8

Wat betekent het nachtleven voor Rotterdam? En hoe verhoudt stedelijke ontwikkeling zich tot dit nachtleven? Deze vragen stelden N8W8 en AIR tijdens een evenement vorig jaar, dat de mogelijkheden onderzocht voor een bruisend, veilig en toegankelijk nachtleven in Rotterdam. Dit jaar gaat de discussie verder tijdens een live-uitzending van Operator Radio. Hierbij worden verschillende gasten uitgenodigd om te praten over stedenbouw en architectuur. Dit programma wordt opgenomen en is live te beluisteren via Operator Radio.

Donderdag 13 juni, 10:00-11:00 uur (gratis toegang)

Tentoonstelling | ‘Tutti Frutti: een gelaagde ontdekking van de Citrusveiling’

In de Citrusveiling in het Merwe-Vierhavengebied werd jarenlang fruit uit alle streken van de wereld geveild. Het gebouw, ontworpen door Hugh Maaskant en Bert van Dommelen, gebouwd in de jaren 50 en sinds 2010 Rijksmonument, is qua interieur en exterieur nog vrijwel in de originele staat. In de tentoonstelling Tutti Frutti presenteren Architectuur-masterstudenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst de resultaten van een verkenning geïnitieerd door md-2 architecten. En ontdek je de materiële en immateriële lagen van het gebouw, van verleden tot potentiële toekomst(en).

Zaterdag 15 juni 11:00-18:00 uur (gratis toegang)

Dialoog | FuckUp Nights #2: Architectuureditie

Bij ondernemerschap hoort vallen en opstaan. Maar hoe vaak hoor je nou het eerlijke verhaal? Over faillissementen, geflopte producten, gecancelde samenwerkingen, kortom: fuck-ups? Nou, tijdens de FuckUp Nights van BlueCity. De eerstvolgende editie heeft als onderwerp ‘architectuur’ en wordt georganiseerd in samenwerking met het Nieuwe Instituut. Onder leiding van moderator Nadia Troeman krijgen vier Rotterdamse iconen op het gebied van architectuur ieder 10 minuten de tijd om hun grootste fuck-up te presenteren. Wat ging er mis? En wat hebben ze ervan geleerd? Zowel de moderator als jij, het publiek, mogen na afloop vragen op ze afvuren tijdens een korte Q&A.

Donderdag 27 juni, 19:00-22:30 uur

Nieuws items 2024