Nieuws

Rotterdam Architectuur Maand-highlights: week #1

Geplaatst op: 28 mei 2018

Voor iedereen die de architectuur van Rotterdam wil beleven, wil meepraten over de toekomst van de stad of zich wil verdiepen in architectuur: de Rotterdam Architectuur Maand gaat vrijdag start! En met een bomvol programma in het eerste weekend trappen we meteen goed af.

We zetten een aantal (soms letterlijke) hoogtepunten op een rijtje:

 1. Rotterdamse Dakendagen – vrijdag 1 juni t/m zondag 3 juni
  Beleef Rotterdam dit weekend van bovenaf tijdens de Rotterdamse Dakendagen! Op ruim vijftig daken kun je deelnemen aan bijzondere tours en genieten van dakconcerten, kunst, natuur en diners op grote hoogte.Je kunt dit jaar zelfs slapen op het nieuwe stadsdak van Station Hofplein of luisteren naar de Nederlands-Noorse indierockband Klangstof op het parkeerdek van het WTC. De daken zijn op zaterdag en zondag 3 juni vrij te bezoeken met een dakpas. Maar de speciale events en tours maken het programma pas echt compleet!
 2. Opening Rotterdam Architectuur Maand – vrijdag 1 juni
  De Rotterdam Architectuur Maand wordt officieel geopend in het Kriterion, op het dak van het Groothandelsgebouw. Na Winy Maas (MVRDV) en Adriaan Geuze (West 8) is het nu de beurt aan Nanne de Ru om de openingslezing te verzorgen. Hij is de oprichter van Powerhouse Company, een van de snelst groeiende architectenbureaus in Rotterdam. In zijn lezing zal Nanne de Ru ingaan op dé vraag van het moment: hoe gaan we wonen in Rotterdam?
 3. Tours in het eerste weekend – vrijdag 1 juni t/m zondag 3 juni
  Ontdek hoe het M4H gebied zich de komende jaren ontwikkelt van voormalig haventerrein tot een echt ‘makers district’. Tijdens een fietstour met de IABR maak kennis met lokale projecten en nieuwe initiatieven. Of heb je altijd al een keer meer willen weten over de wereldberoemde Van Nelle Fabriek? Dat kan met de tour van Urban Guides en het Chabot Museum. Terwijl je door en rondom dit monument loopt krijg je meer informatie over de architectuur, de geschiedenis en de toekomst. Kun je geen genoeg krijgen van tours? Download dan vanaf 1 juni de gratis Dakenroute van Rotterdam Routes en ontdek wat voor bijzonders er gebeurt op de daken.
 4. Opening van diverse expo’s
  Er openen dit weekend een tal aan interessante architectuurtentoonstellingen die je de hele maand kunt bezoeken. Aan architecten werd bijvoorbeeld gevraagd hoe ze beter en slimmer kunnen bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen. En dat resulteerde in de achtste editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam in het HAKA-gebouw. Tot en met 8 juli 2018 wordt dit gebouw omgetoverd naar een tentoonstellings- en werkruimte, binnen het thema ‘Sustainable Development Goals’.Maar er zijn nog meer tentoonstellingen. Denk aan de mini-expo op de begane grond van de Centrale Bibliotheek over een nieuwe woondroom: tiny houses. Weinig spullen én weinig zorgen! Daarnaast is in het Nieuwe Instituut de tentoonstelling Dissident Gardens, waarbij de tuin centraal staat. Je kunt je hier verdiepen in de geschiedenis van het historische Land van Hoboken, de ontwikkelingen in het Museumpark en de stadse tuinen in Rotterdam. Tip: Dissident Gardens is elke donderdagavond van 17.00 – 21.00 uur gratis te bezoeken!

Ben je benieuwd naar het hele programma van Rotterdam Architectuur Maand? Laat je hier inspireren en verrassen door het volledige aanbod!