Nieuws

Geslaagde eerste editie Jongerendagen

Geplaatst op: 24 jun 2022

Quinty Ophelia

De eerste twee jongerendagen van de Rotterdam Architectuur Maand zijn een feit! De Jongerendagen vonden op 14 en 15 juni 2022 plaats en werden georganiseerd door AIR. Zes klassen van de opleiding onderwijsassistent van het Albeda College deden mee met een talkshow en verschillende workshops.

Fred Ernst

Voorafgaand aan de RA Maand volgden de studenten drie maanden lang het traject Leren in de Metropo(o)lder. In dit educatieprogramma verbindt AIR jongeren aan stedelijke opgaven door middel van ontwerpdenken. Het traject stelt jongeren als ontwerper centraal en verbindt hen met actuele ruimtelijke opgaves en leren zo wat er speelt in de stad.

Tijdens dit traject maakten de studenten een maquette dat antwoord geeft op de vraag: wat wordt de stad van de toekomst? Hierbij richtten ze zich op het onderwijs en ontworpen ze hun ideale school.

Talkshow

De kick-off van de Jongerendag vond plaats in de vorm van een talkshow rondom de gemaakte ontwerpen van de studenten. Ze presenteerden hun achterliggende ideeën en het uiteindelijke ontwerp. Het resultaat? Toffe, originele en vindingrijke maquettes met elk een eigen toekomstbeeld. Een school gericht op sport bijvoorbeeld, met sportvelden op het dak om minder ruimte in te nemen. En een school gericht op meer belevenis, met klaslokalen ingericht op basis van verschillende vakken. Samen reflecteerden de jongeren op alle ontwerpen en leerden ze van elkaars ideeën.

Fred Ernst

Quinty Ophelia

Quinty Ophelia

Fred Ernst

Fred Ernst

Quinty Ophelia

Workshops

Na de talkshow splitste de groep zich in drieën en volgden een tweetal workshops. In de eerste workshop keken de studenten naar een aantal filmtrailers met fotograaf Khalid Amakran en AIR programmamaker Eva van Breugel. Vervolgens gingen ze in gesprek. Wat doet beeld met het gevoel dat je hebt bij bepaalde locaties? Wat kan beeld vertellen over verschillende locaties? Kiezen wij ook bewust locaties voor bepaalde ‘scenes’ uit ons leven?

De  andere groep ging op pad en kreeg instructies van Experience Designer Lily Higgins voor een Serendipity Walk. Ze volgden een audiotour door de buurt, waarbij ze door spelelementen bewuster werden gemaakt wat er om hen heen gebeurt. De studenten reflecteerden op zichzelf in de stedelijke omgeving en ontdekten hoe verschillende stedelijke elementen verschillende indrukken geven. Achteraf reflecteerden ze samen samen met Lily op de Serendipity Walk.

Khalid Amakran en Eva van Breugel. Foto: Fred Ernst

Lily Higgins. Foto: Fred Ernst

Quinty Ophelia

Quinty Ophelia

Rondleiding tentoonstelling (T)Huis

Om de jongeren kennis te laten maken met wat er in de RA Maand gebeurt, konden ze afsluitend een rondleiding door de RA Maand hoofdtentoonstelling (T)Huis volgen. De ontwerpers van architectenbureau Namelok, die de tentoonstelling ontwierpen, namen de studenten mee in hun maakproces. Welke opgaven kent de stad en hoe gaat de ontwerpwereld hier mee om?  Van wie is de stad eigenlijk, wie voelt zich thuis? En voelen de studenten zich zelf thuis in hun stad?

Fred Ernst

Fred Ernst

Ontwerpers van Namelok leiden de jongeren rond in de tentoonstelling (T)Huis. Foto: Quinty Ophelia

Geslaagde eerste editie

AIR kijkt terug op een mooie en geslaagde eerste editie van de Jongerendagen tijdens de Rotterdam Architectuur Maand ’22! De studenten maakten kennis met de ontwikkelingen in de stad die belicht worden tijdens de RA Maand. Ook hebben ze zichzelf aan het werk gezet en hun eigen ideeën getoond in de ontworpen maquettes. Het traject Leren in de Metropo(o)lder is voor deze studenten ten einde gekomen met de Jongerendagen als feestelijke en verdiepende afsluiting.

AIR is altijd opzoek naar nieuwe verbindingen met onderwijsinstellingen. Geïnteresseerd? Neem gerust contact op met Eva van Breugel op e.vanbreugel@airrotterdam.eu om de mogelijkheden te verkennen.

Nieuws items 2023