Nieuws

TOURS in het weekend van 17 & 18 juni

Geplaatst op: 15 jun 2023

Dit weekend zijn er tal van tours waarmee je al wandelend of fietsend kunt ontdekken wat de architectuur van Rotterdam te bieden heeft. Tijdens de Dag én Nacht van de Architectuur op zaterdag 17 juni bezoek je onder andere De Nieuwe Wielewaal, het Olympia College of ontdek je Gebouwen door Vrouwen in Pendrecht. En dat is nog niet alles, op de website van de Dag én Nacht van de Architectuur vind je nog meer tours en rondleidingen waarmee je de stad eens met andere ogen kunt zien.

Dag én Nacht van de Architectuur: De Nieuwe Wielewaal

Van Bergen Kolpa Architecten en De Nijl Architecten nemen je mee in het bijzondere verhaal van de Wielewaal.

De Wielewaal is een verborgen idylle tussen stad en haven, in het verlengde van het Zuiderpark. De noodwoningen in deze naoorlogse wijk maken plaats voor 675 nieuwe woningen. Inmiddels zijn de eerste 200 woningen in aanbouw of opgeleverd. Je wordt ontvangen bij het Wielewaalhuis. Aansluitend wandel je door de wijk en breng je een bezoek aan de bouwplaats.

> zaterdag 17 juni, meerdere tijden

Pendrecht: Gebouwen door Vrouwen

Gebouwen door Vrouwen en de Dag én Nacht van de Architectuur slaan de handen ineen. Er is nog weinig kennis over de betekenis van vrouwen in de architectuur. Hun werk is vaak onbekend of lastig te vinden, terwijl er talloze voorbeelden te noemen zijn.

Ontdek tijdens deze fietstocht de rol van vrouwen in het ontwerp en de architectuur van de Zuidelijke Tuinstad Pendrecht. Gids Marly Weemen (Tijdloos Rotterdam) neemt je mee in het verhaal van stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese. Een inspirerende reis die de prominente rol van vrouwen in de (recente) architectuurgeschiedenis belicht.

> zaterdag 17 juni 

Rondleiding: Vernieuwing Centrale Bibliotheek

Het voorlopige ontwerp van de nieuwe Centrale Bibliotheek is af! Architect Albert Richters neemt je mee door de Centrale Bibliotheek. Hij vertelt over en toont het nieuwe ontwerp.

Wil jij in de bibliotheek zelf zien en horen wat er precies gaat veranderen en waarom? Tijdens de Rotterdamse Dag van de Architectuur krijg je die kans. Architect Albert Takashi Richters vertelt je alles over de ideeën achter het ontwerp en geeft alvast een doorkijk naar hoe de nieuwe bibliotheek er straks uitziet.

> zaterdag 17 juni 

TOUR: Museum voor Onbedoelde Kunst | Afrikaanderwijk Collectie

Een plantje dat groeit uit een steen of een grote blinde muur, alles kan kunst zijn als je er met de juiste ogen naar kijkt.

In een uur tijd neemt de spraakmakende museumdirecteur van het Museum voor Onbedoelde Kunst je mee door de Afrikaanderwijk en wordt je opgeleid van onbedoelde-kunstleek tot onbedoelde-kunstconnaisseur. Aan het eind van deze theatrale tour langs de onbedoelde kunstschatten zul je de Afrikaanderwijk en de rest van de wereld nooit meer hetzelfde zien.

> zaterdag 17 juni

TOUR: Parfum de GroenGroen

Ontdek in twee weelderige fietsroutes de groene transformatie van Rotterdam Zuid. Na het succes van afgelopen jaren organiseert Parfum de BoemBoem samen met Groenemorgen en Rotterdams WeerWoord opnieuw een weelderig groen fietsavontuur door de stad. Want Rotterdam zit in een groene transformatie, en dat mag gezien worden!

Op zaterdag 17 juni zijn er twee routes kriskras door Rotterdam Zuid. Kies voor ‘Route Vreewijk of ‘Route Eiland van Brienenoord’ en laat je onderweg verrassen door verhalenvertellers, muzikanten, en actieve vergroeners. Een ontdekkingstocht langs plekken waar de green vibes al floreren én gebieden waar dat nog wel wat meer mag zijn.

> zaterdag 17 juni

TOUR: Dudok Rotterdam X UrbanGuides

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand organiseren Dudok Rotterdam en UrbanGuides op twee zondagen een mini-college met architectuurwandeling door stadsgids Ferrie Weeda over architect Willem Dudok en zijn bijdrage aan het moderne Rotterdam.

Krijg een uniek inkijkje achter de deuren die normaal voor bezoekers van de brasserie aan de Meent gesloten blijven. Met afsluitend een korte architectuurwandeling over de huidige Coolsingel langs nog bestaande en inmiddels verdwenen werk van Willem Dudok en zijn geestverwanten.

> zondag 18 juni

TOUR: Meet the Artist: Emma van Noort

Chabot Museum en UrbanGuides presenteren ‘Christine’s Choreography’ van Emma van Noort in museumwoning De Kiefhoek. Laat je meevoeren door een modernistische arbeiderswoning uit 1929 onder leiding van de kunstenaar zelf die de progressieve woonprincipes van toen vergelijkt met hoe wij nu tegen wonen, huiselijkheid en het huishouden aankijken.

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand resideert Emma van Noort in de museumwoning. Zij laat zich inspireren door de impact van de gestandaardiseerde principes op de moderne woning. Zij neemt deze principes onder de loep door op unieke locaties installaties te maken en met bezoekers over deze woonprincipes van gedachte te wisselen. Zo maakte zij onlangs nog een publicatie over de iconische keuken uit 1938 van Piet Zwart voor de firma Bruynzeel. Een keuken die tot op de dag van vandaag nog geproduceerd wordt. In de museumwoning kijkt zij kritisch naar het credo ‘vorm volgt functie’ van Functionalisten als J.J.P. Oud en toetst ze of de beweegredenen van deze stroming nog wel functioneel zijn.

> zondag 18 juni

Nieuws items 2024