Nieuws

11x tours tijdens de Rotterdam Architectuur Maand

Geplaatst op: 20 jun 2023

Foto: Guus Schoonewille

De beste manier om de stad te ontdekken is natuurlijk door echt op pad te gaan. Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand ‘23 zijn er weer allerlei tours waarmee je de stad op een andere manier kunt leren kennen. Kijk met andere ogen naar de straten waar je al zo vaak doorheen liep, of leer juist nieuwe gebieden kennen in de verste uithoeken van de stad. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij zetten 11 tours voor je op een rij!

The Skatable City

Woensdag 21 juni is ‘Go Skateboarding Day’! Interaction designer en skater Pedro Gil Farias neemt je mee op een 3D-scanning speurtocht naar de beste skateplekken in Rotterdam. De tijdens de walkshop gemaakte 3D scans worden geüpload naar een aangepaste versie van de videogame “Skater XL”.

Woensdag 21 juni, 10:00 – 12:00 uur, €10

Tour & dans: VERS&GERS

Volg een rondleiding door de Fenix 1; het fascinerende gebouw op Katendrecht waar sinds 2019 in de voormalige opslagloods HUIS Conny Janssen Danst, Codarts Circus Arts, Circus Rotjeknor en diverse horeca zijn gevestigd. Bovenop dit gebouw verrees een geheel nieuw appartementencomplex, gerenoveerd en ontworpen door MEI architecten. Na de tour bezoek je de voorstelling VERS&GERS in de studio van HUIS Conny Janssen Danst.

Woensdag 21 juni, 19:15 uur, €15/€10

Thursday Night Detour @ Nieuwe Instituut

Iedere donderdagavond in juni neemt een omleider je mee op een gratis architectuuromleiding in het Nieuwe Instituut. Onderzoek het gebouw, de omgeving en de drijvende paviljoens (Waterstad) vanuit het perspectief, de expertise en kennis van een omleider. Zo eindigt de ene omleiding in een gezamenlijke choreografie en ontwerp je bij een andere architectuur voor insecten.

Donderdag 22 juni 19:00 – 20:00 uur, gratis
Donderdag 29 juni 19:00 – 20:00 uur, gratis

Dans & tour: Blind Spot

Architectuur en dans komen samen in deze theatrale wandeling vol contrasten. Met een koptelefoon op maak je een wandeling ‘op Zuid’, die begint bij het iconische Hotel New York en eindigt in het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand. Al wandelend ervaar je de voorstelling, met verschillende choreografieën waarin wordt gespeeld met onze ideeën en verwachtingen over ruimte, rust en onrust. Er zijn meerdere speeldata en er vinden twee voorstellingen per dag plaats, meer info.

Vrijdag 23 juni 14.00 & 19.00 €15
Zaterdag 24 juni 13.00 & 16.00 €15

© Fred Ernst

Tours tijdens de Open Bureaudag

Ga mee op een Open Bureaudag TOUR! Tijdens de Open Bureaudag op zondag 24 juni openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren. Gedurende deze speciaal samengestelde tours krijg je de kans om meerdere bureaus te bezoeken, je te verdiepen in specifieke onderwerpen en de diversiteit van de Rotterdamse ontwerpbureaus te ervaren. Toegang is gratis, klik op onderstaande links voor meer informatie.

TOUR Zuid/West, 13:30 – 15:00 uur
TOUR Keilepand, 14:00 – 16:00 uur
TOUR Delfshaven, 15:00 – 16:30 uur
TOUR Noord, 15:30 – 16:30 uur

Fietstour: Sporen van de Waters­noodramp

Stap op de fiets en ontdek Rotterdam voor en na de Watersnoodramp van 1953. Het Watersnoodmuseum neemt je mee naar de rampnacht van toen en laat zien welke gevolgen dit heeft gehad op de ruimtelijke inrichting van de stad Rotterdam. Fiets mee en leer meer over deze onbekende geschiedenis van Rotterdam! De tour eindigt bij het festivalhart, dat je aansluitend gratis kunt bezoeken.

Zaterdag 24 juni, 10.30 – 12.00 uur, €3,50
Zaterdag 24 juni, 14.30 – 16.00 uur €3,50

Museum voor Onbedoelde Kunst

Een plantje dat groeit uit een steen of een grote blinde muur, alles kan kunst zijn als je er met de juiste ogen naar kijkt! In een uur tijd neemt de spraakmakende museumdirecteur van het Museum voor Onbedoelde Kunst je mee door de Afrikaanderwijk en wordt je opgeleid van onbedoelde-kunstleek tot onbedoelde-kunstconnaisseur. Er zijn drie tours op 1 dag en 1 tour duurt ongeveer 45-60 minuten.

Zaterdag 24 juni, 13:00, 14:30 en 16:00 uur, €7,50

Re(dis)covering Ukraine: Guided tour

The pop-up exhibition “Re(dis)covering Ukraine” showcases 5 projects by Ukrainian professionals who are currently based in the Netherlands. From temporary housing solutions to the transformation of libraries and former Soviet Houses of Culture, we invite you to come see and discuss the projects with their makers in June. On Saturday, June 24, you can join a guided tour where the designers will be there to present their projects.

Saturday, June 24, 14:00 – 15:00 hrs, free of charge

© Fred Ernst

Bijzonder GeWoon – Stadsvernieuwing

UrbanGuides kijkt op originele wijze terug op de roemruchte geschiedenis van de Rotterdamse volkshuisvesting op Zuid. Een woonpolitiek waar fel voor gestreden is met bevlogen wethouders, betrokken burgers en geëngageerde architecten. In een drieluik wordt met lezingen en tours teruggeblikt op drie karakteristieke periodes van de sociale woningbouw in de 20ste eeuw.

Zaterdag 24 juni, 14:00 – 16:00 uur, €10

Dudok Rotterdam X UrbanGuides

Dudok Rotterdam en UrbanGuides organiseren een mini-college met architectuurwandeling door stadsgids Ferrie Weeda over architect Willem Dudok en zijn bijdrage aan het moderne Rotterdam. Krijg een uniek inkijkje achter de deuren die normaal voor bezoekers van de brasserie aan de Meent gesloten blijven. Met afsluitend een korte architectuurwandeling over de huidige Coolsingel langs nog bestaande en inmiddels verdwenen werk van Willem Dudok en zijn geestverwanten.

Zondag 25 juni, 11:00 – 13:00 uur, €19,50

Fiets mee door de toekomst van de Oostflank

In de Oostflank worden tot 2040 30.000 nieuwe woningen en banen gecreëerd. Fiets mee met Studio for New Realities en zie de toekomst van het gebied door de ogen van de ontwerpers en beleidsmakers van de onlangs uitgebrachte Ontwikkelvisie. De nadruk in deze tour zal liggen op de verstedelijking en de aanpassingen in het netwerk en landschap. De tour eindigt in een café op Zuid met een gezamenlijk gesprek over de toekomst van het gebied.

Dinsdag 27 juni, 15:00 – 18:00 uur, gratis

Nieuws items 2024