Nieuws

Dag én Nacht van de Architectuur: 24h

Geplaatst op: 17 jun 2022

Beleef op zaterdag 18 juni 2022 de eerste Dag én Nacht van de Architectuur in Rotterdam! Vanaf zonsopgang tot diep in de nacht staat de gebouwde omgeving in deze architectuurstad centraal.  Ontdek de stad opnieuw tijdens een tour, op het dak, op het water of met de nachttram. Het volledige programma bekijk je op dagvandearchitectuur-rotterdam.nl of onderaan deze pagina.

Tijdens deze Dag én Nacht van de Architectuur worden moderne klassiekers zoals het Justus van Effencomplex, de befaamde wederopbouwarchitectuur zoals De Doelen en het Bouwcentrum en de imposante hoogbouw zoals de Delftse Poort  letterlijk in een nieuw licht geplaatst. Weet je niet wat je moet kiezen? We zetten een aantal tips voor je op een rij!

Phantom City - Kim Bouvy

Op stap in de slapende stad

Het wordt een warme dag, dus begin vroeg met een spannende wandeling met fotograaf Kim Bouvy door een nog slapende stad. Of ga op bezoek bij de bewoners van Overmaas aan de Laan op Zuid. Architecten Koos Kok (Bureau Massa), Alex Jager (JagerJanssen) en Endry van Velzen (De Nijl Architecten) nemen je mee door deze op maat gemaakte woningen.

Wijk uit naar het westen en ontdek de vernieuwing in Bospolder bij The Hudsons en Le Medi. Niet alleen woonhuizen, ook bijzondere hotels stellen hun deuren open: architect Jeroen Hoorn heeft The Slaak Rotterdam getransformeerd van uitgeverij tot boutiquehotel. Tijdens de rondleiding nemen hij en Annemiek Baljon van The Slaak Rotterdam je mee op stap langs de geschiedenis en transformatie van dit wederopbouwmonument.

Het lelijkste gebouw van Rotterdam

Schuif aan bij een live-uitzending van de podcastmakers Landmassa in het Weenahof. In dit Post65-icoon, ooit het lelijkste gebouw van Rotterdam genoemd, is nu het kunstzinnige Hotel Not Hotel te vinden. Onder het genot van een hapje en een drankje bespreken Michelle Gulickx en Ariadne Onclin gebouwen uit de periode 1965-1990, zoals de Coolse Poort, de Blakeburg en natuurlijk het Weenahof zelf. Gebouwen waarover volop discussie is; zijn ze gewoonweg te lelijk om te behouden, of zijn het de monumenten van de toekomst?

Weenahof - Loes van Duijvendijk

Van Nelle Fabriek

Classics by Night

Tijdens de Classics By Night neemt conservator Hetty Berens je mee langs de schatten in het rijksarchief van architectuur en stedenbouw in Het Nieuwe Instituut. Bewonder het uitzicht vanaf de 39ste verdieping van de Delftse Poort of vanaf de tearoom in de Van Nelle, op iedere plek met een muzikale of theatrale verrassing. Ook het monumentale Industriegebouw heeft een speciaal programma met optreden en cocktail in de expeditiestraat. ’s Nachts wandelen, varen en zoeven we de nacht in: Stadsgids Ferrie Weeda neemt je mee op een obscure tramtour door de stad. Like Bijlsma en Piet Vollaard nemen je in de donkere uren mee door M4H, tijdens de tour De Donkere Stad.

Programma

Er is van alles te doen tijdens deze 24 uur, waarin alles draait om architectuur. Bekijk het hele programma op de website van de Dag én Nacht van de Architectuur. Hieronder vind je een overzicht van activiteiten waar nog kaarten voor beschikbaar zijn.

Ochtend | 5.00 – 12.00 uur

Speciaal voor de vroege vogels!

6.30 uur | Phantom City Revised | Tour7.00 en 9.00 uur | Wederopbouwtour: Aan den Slag! | Tour11.00 12.00 | CPO Overmaas | tour

Middag | 12.00 – 18.00 uur

Ontdek deze middag hoe het is om te wonen en werken in bijzondere architectuur, of tijdelijk te verblijven in een van de unieke hotels.

12.30 | De Rotterdam, nHow Special | Gebouwtour13.00 14.00 15.00 & 16.00 | Hotel the Slaak | Gebouwtour14.00 & 15.00 uur | CPO Overmaas | tour

14:45 15:30 & 16:30 | Floating Office Rotterdam15.30 16.30 & 17.30 | ZOHO Hub, Orange Architects | Tour16:30 Podcast Landmassa: Post ’65 in Hotel Not Hotel16:30 Justus van Effencomplex17.00 18.00 & 19.00 | The Hudsons + Le Medi | Tour

Avond | 18.00 – 02.00 uur

’s Avonds ervaar je de stad en de Rotterdamse klassiekers compleet anders dan overdag.

20.00 – 23.30 (elk halfuur) | Classics by Night: Delftse Poort | Gebouwtour20.00 | Crossing Keilweg | Gebouwtour21.00 21:45 22.30 & 23.15 | Classics by Night: Het Nieuwe Instituut21.00 22.00 & 23.00 | Classics by Night: Van Nelle Fabriek | Gebouwtour22:00 Nachtferrie over de Maas23:00 De Donkere Stad00:15 Nachtspoor Rotterdam